The Carversville Inn

(In Design and Development)

In the heart of Bucks County, the Carversville Inn was founded in 1855 by Isaac Stover as a Country Inn to serve the needs of travelers and guests of the community. Throughout the passing years, The Carversville Inn has adapted to economic times and has taken on many forms known to the local community such as a general store, ice cream parlor and gas station. Today it sits as a charming destination including an inviting hotel and restaurant.

Through its many forms, preserving the integrity of the structures has always been a priority. The design build team at Alpha Genesis plans to give the Inn a second chance at life and have developed a comprehensive plan to save the Inn while enhancing the warm and inviting atmosphere everyone has come to enjoy.

The Carversville Inn sits in a Historic District and Alpha Genesis understands the significance of preserving the cherished history. We intend to preserve the existing building while enhancing its charm with fresh finishes that pay homage to its history. The bar area will be expanded and the hotel rooms will be elegantly appointed with fine finishes. Most importantly, steps are being taken to bring the property into building code compliance as well as making it ADA accessible.

The community has outpoured their support for this project and understand the need for restoration. As specialist in complex projects, Alpha Genesis is committed to the project goals and will continue to leverage the firm’s expertise to enhance and revitalize The Carversville Inn.

If you have a project that you would like to speak to a member of the Alpha Genesis team about, please contact us.

La Chaconne

Coming to market soon. A bold 5,200 SQFT custom residence floating amongst the trees. The interior offers luxury all around with a clean, smooth, and natural look.

The Jackson Ski Home

Situated in one of the premier settings in Teton Village, Wyoming, is a modern Alpine ski home with spectacular views of the famed Jackson Hole Mountain Resort.  The structure itself is bold with steel and glass, deep overhangs, and steep roof line.  These are balanced by the natural textured wood exterior befitting the Alpine architecture of the Teton Village.  With meticulous attention to the setting, this home is a contextually inspired architectural gem that fits the surrounding yet stands out in its own right.

A dramatic approach was designed to be inviting while functional and deliberately integrated with the natural slopes and forest to appear as though the home has been part of the setting for years.  The roof pitch is turned to maximize the view of the mountain above while mimicking the downward gradient of the property.  This allows the home to be integrated naturally with the topography rather than sitting on top of it. 

The interior has been thoughtfully designed with materials palette (fluted oak panels, delicate tiles, and glass) to achieve an elegant and serene composition.  Graceful accent lights artfully placed in each room add a sense of quiet delight.

An abundance of private outdoor living space can be easily accessed onto a rear terrace.  A heated pool and spa overlooking the forest provides private outdoors enjoyment and a perfect way to spend snowy wintery days.

The Hut

This industrial farmhouse in Bucks County, PA, is the embodiment of infusing traditional with industrial.  The interior of The Hut was completely transformed and renovated to maximize use of space, improve traffic flow, and increase natural light.  The result is a sleek and modern living space encased inside an old farmhouse with nearly 150 years of character built into every exterior board.

We modernized this farmhouse in several different ways.  First, we reorganized the main floor to double the size of the kitchen and moved it towards the front of the house across from the new dining area.  Together, these two rooms were transformed into the heart of The Hut where guests can ease into the evening with a few drinks.  We further accented that space with an imposing oak and steel staircase that that was fabricated on site.  Second, we added large interior windows to allow natural light to cascade over the entire upper living space.  Finally, a simple material palette was used to provide a clean backdrop for minimalist decorations.

As a bonus, during the demolition phase, we uncovered a stone wall set into the original German Box timber frame and left them exposed to retain the authenticity and charm of the old farmhouse.

Photo Credit: Linda McManus Images.

The Vermont Chalet

The Vermont Chalet was a significant renovation project in beautiful Stowe, VT.  The Chalet had a small 1,500 SF footprint on each of the two floors with low ceilings, non-functional kitchen and bathrooms, outdated built-ins, four different finished floor heights with three clashing material, and choppy layout throughout the home.  Our design challenge was to turn this into a comfortable, functional, lovely small home that takes advantage of natural light and superb Mount Mansfield view without expanding the existing square-footage.

The architect lofted the ceiling on the main floor and added new exposed collar ties to increase height, vertical volume, and visual interest in the main living space.  Large floor-to-ceiling windows provide perfect viewing of Mount Mansfield and bring in an abundance of natural light.  The removal of old built-in panels allowed the existing wood-burning fireplace and chimney to be shaped and painted black to accent the room and create a focal point for the sitting area.  The kitchen and bathrooms are more spacious, functional, and well appointed.  This was achieved with better layout rather than needing to increase size.

The interior design features an electric collection of furniture, artwork, and lighting that reflect the personalities of the well-traveled homeowners.

The Lodge

Framed in a daring display of oak and steel, The Lodge is a modern-day fortress tucked away in the woods of Bucks County, PA. Perched on a ledge overlooking the Paunnacussing Creek, The Lodge was a new construction project designed to take full advantage of its site and privacy.

Creating a blend of old and new worlds, The Lodge was designed to integrate the traditional Quaker meeting house’s long horizontal exterior proportions with uncompromisingly modern interiors.  A distinctive feature of The Lodge is the use of steel and reclaimed oak throughout the interior. This bold and masculine look was intentional and has become a popular topic of discussion in Bucks County. 

The architect blurred the boundaries between inside and outside to create an expansive indoor/outdoor living and entertainment space.  Consisting of 5,100 square feet of interior space, The Lodge has 6 French doors covering all 4 sides of the building that allows one to seamlessly connect to the surrounding nature.  The ‘perimeter’ hallway design directs foot traffic to the outside edges of each room on the main floor to further facilitate entertainment by allowing intimate use of each room without disruption as other guests move from one room to the next.

(Below) The walls, ceilings, and floors of The Lodge were built with reclaimed wood, hand salvaged from the forest after the devastation of Hurricane Sandy, totaling enough wood to line over 200 football fields. Weighing in at over 1.6 million pounds, and defiantly anchored directly into the bedrock, The Lodge is a monument to nature and man’s dominion over it.

AWARD: 2020 American Institute of Architects Bucks County Award for Excellence


The Tavern

Behind the twists and turns of old roads tucked into the Pennsylvania mountainside, The Tavern welcomes weary adventurers looking for a hideaway gem.  Newly constructed to look as though it was built decades earlier, The Tavern has the modern convenience and rustic charm that is highly sought after in Bucks County, PA.

Each wall and floor oak plank was manually “sun-tanned” to create a rich, golden brown patina, and warmth that radiates through the entire structure. Fully stocked and wired for sound, The Tavern has the modern convenience and rustic charm every explorer needs to discover.

The Cabins

(In Design and Development)

Barenhaus

Barenhaus (Bear House) is a new construction project that gave the architect and design team liberty to create an imposing residence with dramatic features inside and out.  Its design is Germanic at heart with its deep roof overhangs and shallow pitch, detailed with precise engineering, and bold architectural details.  Tucked away off a private drive in the heart of Solebury Township, PA, Barenhaus was designed for the art aficionado and socialite to impress and entertain.

Central to the design is a three-story floating steel staircase connecting all three levels of the residence and serves as the central aesthetic dominance at the front entry.  Wide hallways and meticulous lighting provide an abundance of gallery walls leading to the center of the home, which is anchored by a remarkable kitchen.  With a 16’ foot island, two sets of appliances (30” fridge/freezer, 36” fridge/freezer, 2 sinks, 2 dishwashers), and a glass-walled conditioned wine room, this kitchen is truly a chef’s and entertainer’s dream.

Beyond the kitchen and dining room, eyes are drawn to the massive double-sided chimney in the great room with two back-to-back fireplaces for indoor and outdoor use.  

Two master bedroom suites plus 3 additional large suites provide comfort for the owners and guests alike.

(Below #1) Floating steel staircase being welded onsite.

(Below #2) The foundation boasts over 600 yards of concrete and nearly 18,000 feet of metal rebar.   

The Saltbox

This quintessential northeastern saltbox was renovated to maximize use of space, increase natural light, and accommodate modern living while retaining the original character and charm.

Several strategies were used to open up the space.  Dark wood cabinets were replaced with white ones.  A series of interior windows were added atop the wall separating the kitchen and dining room, which brought light into the kitchen and visually connected the two rooms.  Some interior doors were removed, widened, or replaced with glass doors.  The kitchen was slightly expanded and rebuilt with modern functionalities and plenty of light.

A strong emphasis was placed on integrating the garden/landscape and the interiors to create a larger indoor/outdoor living space.  Several mature flowering trees, bushes, and lots of plants were put in front of the house and in a new cottage garden to create a lush and earthy setting.  One hundred feet of split rail fence was added along the graveled driveway between the house and pond to define the approach and add charm to the property.